Σάββατο 4 Απριλίου 2020

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΖΩΓΡΑΦΟ ΧΟΥΑΝ ΜΙΡΟ

Γ'-Δ'-Ε'-ΣΤ' Τάξεις


Ο Χουάν Μιρό γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1893 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Ο πατέρας του ήταν ρολογάς και χρυσοχόος. Ξεκίνησε μαθήματα σχεδίου στην  ηλικία των επτά ετών. Αργότερα  οι γονείς του επέμεναν ν’ ακολουθήσει ένα επιχειρηματικό επάγγελμα  κι έτσι έγινε λογιστής.   Συγχρόνως σπούδαζε όμως τοπιογραφία ,διακοσμητικές κι εφαρμοσμένες τέχνες στην Ακαδημία της Βαρκελώνης  (1912- 1915).
Το 1918 έμενε στη φάρμα των γονιών του όπου και άρχισε να ζωγραφίζει με βάθος, προοπτική και μεθοδικά ζωγραφισμένες λεπτομέρειες. Το πιο σημαντικό του έργο την εποχή αυτή είναι  «Η Φάρμα». Ζωγράφιζε  τη « Φάρμα» κάθε μέρα επί  8 ώρες για  9 μήνες .

Ο Mιρό στη συνέχεια σταμάτησε να μιμείται τη φύση. Τα σχήματά του άρχισαν να παραμορφώνονται, να τεντώνουν, να φουσκώνουν και να στριφογυρίζουν, ενώ γεωμετρικά σχήματα παρεμβάλλονται ανάμεσά  τους. Άρχισε να ζωγραφίζει όνειρα που έβλεπε πριν πέσει για ύπνο και εικόνες του νου και  έκανε  κάποια σουρρεαλιστικά έργα.
Το Καρναβάλι του Αρλεκίνου, 1925, λάδι, 66Χ93cm
Τα πράγματα στο Καρναβάλι του Αρλεκίνου θυμίζουν τα αληθινά, αλλά είναι παραμορφωμένα, σα χρωματισμένες σκιές που χορεύουν σε μια γιορτή.

Όσο πέρναγε ο καιρός οι εικόνες του Μιρό γίνονταν όλο και πιο αφηρημένες, και οι φόρμες του πιο οργανικές(θυμίζουν τη φύση). Στο τέλος του 1920 ο Mιρό είχε δημιουργήσει ένα δικό του οπτικό λεξιλόγιο, μια δική του εικαστική  γλώσσα. Τα σχήματά του πολλές φορές θυμίζουν όργανα ζώων, ανθρώπινα μέλη, ασπόνδυλα και έμβρυα.
Πολύ γνωστά είναι τα έργα που ζωγράφιζε σε νύχτες με έναστρο ουρανό, ακούγοντας μουσική του Μπάχ και του Μότσαρτ, όπως λέει ο ίδιος. Τα αγαπημένα του θέματα είναι ο ήλιος, το φεγγάρι, οι δίσκοι, το μάτι, η γυναίκα, το πουλί και τα ζώα.


Παρόλο που ο Μιρό πέρασε από πολλά ρεύματα  της σύγχρονης τέχνης ,ιδιαίτερα από το σουρρεαλισμό  και την αφαίρεση, το έργο του δε μπορεί να χαρακτηριστεί από μία μόνο σχολή. Οι μορφές στο έργο του είναι αφαιρετικές δίχως όμως να χάνουν την αναφορά τους στο πραγματικό κόσμο. Θα λέγαμε ότι η καριέρα του ήταν ένας επίμονος πειραματισμός  με τη μη παραστατικότητα. 
Εδώ θα δείτε κάποιους από τους πίνακες του Μιρό

Και ένα animation με το έργο "Γυναίκα και Ήλιος"
















ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Για να φτιάξετε το δικό σας έργο, χωρίς να αντιγράψετε αυτά του Μιρό, πρέπει να σκεφτείτε όπως ο Μιρό ή απλά να φτιάξετε ένα δικό σας φανταστικό κόσμο μέσα από την τυχαία δημιουργία κηλίδων και  γραμμών. Εκτός από τα υλικά της ζωγραφικής σας μπορείτε να δημιουργήσετε χρώματα από υλικά που έχει η κουζίνα του σπιτιού σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  παντζάρι, καφέ, σπανάκι, κουρκουμά και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε και να τα απλώσετε τυχαία ή φυσώντας τα με ένα καλαμάκι.  Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και κάρβουνο για τις μαύρες γραμμές, αλλά μετά θα πρέπει να τα σταθεροποιήσετε με μια λακ. Αν είστε εφευρετικοί μπορείτε να κάνετε πολύ όμορφα έργα και να είναι μοναδικά και μεγάλης αξίας. 
Παρακάτω θα δείτε μερικά ακόμα από τα έργα του Μιρό. Δε μοιάζουν να είναι από το πραγματικό κόσμο, αλλά μέσα σε αυτά υπάρχουν άνθρωποι, σκύλοι, πουλιά, ταύροι, ήλιοι  και μάτια. Αυτά ήταν τα αγαπημένα θέματα του Μιρό. Ποιά είναι τα δικά σου αγαπημένα θέματα?














Στο βίντεο παρακάτω θα δείτε τα βήματα μιας τέτοιας εργασίας όπως τα έκανε ένα παιδί της γ' δημοτικού






Το μάθημα ανακτήθηκε από την πλατφόρμα Αίσωπος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου