Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΖΩΓΡΑΦΟ ΑΝΡΙ ΜΑΤΙΣ

Ο Ανρί Ματίς γεννήθηκε στη Γαλλία (1869-1954). Σαν καλό παιδί τελείωσε το σχολείο του και έπειτα μπήκε στη νομική σχολή για να γίνει δικηγόρος. Όμως όταν ήταν 20 χρονών αρρώστησε βαριά και έπρεπε να μείνει για ένα χρόνο στο σπίτι. Εκεί ήταν που άρχισε να ζωγραφίζει και αποφάσισε ότι θέλει να γίνει ζωγράφος και μάλιστα έγινε μεγάλος ζωγράφος, ο πιο μεγάλος της εποχής του μαζί με τον Πικάσο. Ανακάλυψε σιγά σιγά ένα καινούριο κόσμο για να ζωγραφίσει, με χρώματα ζωηρά και γεμάτα φως. O Mατίς δε ζωγράφιζε αυτό που έβλεπε αλλά αυτό που ένιωθε. Στα περισσότερα έργα του χρησιμοποιούσε διακοσμητικά σχέδια και μοτίβα για να κάνει να φαίνονται πιο χαρούμενα. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος "Υπάρχουν πάντα λουλούδια για όσους θέλουν να τα δούν".

Του άρεζε επίσης να διακοσμεί τα έργα του με γραμμές, σχήματα και μοτίβα και έβαζε έντονα χρώματα για να μοιάζουν ακόμα πιο χαρούμενα. Παρατηρήστε τις εικόνες παρακάτω. Ποιά χρώματα του άρεζε να χρησιμοποιεί? Παρατηρήστε επίσης πως χρησιμοποιεί τα μοτίβα για να στολίσει τους τοίχους, τα χαλιά, τα τραπεζομάντηλα κτλ


 


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το εργαστήριο του Ματίς

Όπως είπαμε και παραπάνω ο Ματίς χρησιμοποιεί διακοσμητικά σχέδια. Μπορείτε να σχεδιάσετε μερικά από αυτά με το μολύβι σας?

Μπείτε στην παρακάτω εφαρμογή στο φωτόδεντρο να παίξετε ένα παιχνιδάκι. Μόλις πατήσετε πάνω στο εικονίδιο στον παρακάτω σύνδεσμο θα μπορείτε να επιλέξετε διακοσμητικά μοτίβα λουλουδιών για καθορισμένες περιοχές του έργου, για να διακοσμήσετε τον εσωτερικό χώρο.

Μπείτε εδώ για να παίξετε

Τα χρυσόψαρα

Ο Ματίς αγαπούσε τα χρυσόψαρα και τα ζωγράφισε σε παραπάνω από 10 πίνακες του. Γιατί πιστεύεις ότι του άρεζαν τόσο πολύ? Παρακάτω θα δείτε τον πιο γνωστό πίνακά του με χρυσόψαρα.

Ζωγραφίστε μια γυάλα με χρυσόψαρα, όπως του κυρίου Ματίς. Ξεκινήστε φτιάχνοντας τη γυάλα σας, δηλαδή ένα κυλινδρικό σχήμα. Γύρω γύρω από τη γυάλα ζωγραφίστε μερικά φύλλα και λουλούδια όπως τα φαντάζεστε. Χρησιμοποιήστε για να τη ζωγραφική σας τους μαρκαδόρους σας ή ότι άλλο έχετε στη διάθεση σας ή και ποικιλία υλικών (μικτή τεχνική). Παρακάτω θα δείτε μια δική μου προσπάθεια, αλλά θα ήθελα εσείς να βάλετε τα δικά σας σχέδια και χρώματα. Και τέλος τα ψαράκια σας!!!!


Τέλος, μπορείτε να κάνετε και κολάζ. Πάρτε ένα χαρτί με σχέδια ή κόψτε από εφημερίδες/περιοδικά ή χαρτόνια κολάζ (ζωγραφίστε σχέδια) ή ακόμα και χαρτοπετσέτες με σχέδια και κολλήστε πάνω τη γυάλα με τα ψαράκια και τα φύλλα.

Ανοιχτά παράθυρα

Σε πολλούς πίνακες του Ματίς συναντάμε ανοιχτά παράθυρα που οδηγούν ονειρικά τοπία. Τα παράθυρά του φέρνουν μέσα στο δωμάτιο, τη χαρά της ζωής με τα πιο ζωντανά και τολμηρά χρώματα, όπως έλεγε ένας άλλος ζωγράφος ο Ντερέν. Δείτε παρακάτω μερικά έργα του Ματίς με ανοιχτά παράθυρα.



Ζωγραφίστε κι εσείς αυτό που βλέπετε από το παράθυρο του σπιτιού σας. Χρησιμοποιήστε πλούσια και φωτεινά χρώματα. Κι επειδή εμείς εδώ στην πόλη δε βλέπουμε ονειρικά τοπία ας τα φανταστούμε. Ακόμα και η πόλη μας μπορεί να είναι χρωματιστή αν αλλάξουμε τα χρώματα και βάλουμε αυτά της φαντασίας μας. Ζωγραφίστε και λίγο από το δωμάτιο εσωτερικά, όπως και εξωτερικά τα αντικείμενα (γλάστρες, τραπεζάκια κτλ)

Παρακάτω θα δείτε έργα  μαθητή του σχολείου μας με αφορμή τα έργα του Ματίς


Χριστόφορος Αλεξίου, "Ανοιχτό Παράθυρο"

Χριστόφορος Αλεξίου, "Νεκρή Φύση"


Οι φωτογραφίες από τα έργα του Ματίς ανακτήθηκαν από το wikiart.org

Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου